Среща на Дилян Млъзев с учители-пенсионери

Няколко бяха поводите за организирането на срещата – 1 октомври, Международен ден на възрастните хора; 5 октомври – Международен ден на учителя; и не на последно място – 42-я рожден ден на кандидата за кмет на община Елена Дилян Млъзев. А присъстващите на срещата допълниха, че 1 октомври е също и Световен ден на музиката.

„Всяко общество е в дълг към възрастните хора“, започна приветствието си Дилян Млъзев и припомни на присъстващите приказката за жестокия цар и мъдрия старец, който спасил от глад царството. „Изпитвам особено чувство на уважение към вас като учители“, продължи той. „Моите баба и дядо са били колеги с някои от вас, други сте техни ученици. Дядо ми Иван Кършев е бил истински посветен на своите съграждани, а баба ми Бонка е „виновна“ за това още от детските си години да чувствам Елена като свой истински роден град“!

Темата за образованието в града предизвика въпроси относно състоянието на сградата на бившето начално училище. „Това е сграда – светиня, строена от нашите предци с дарения. Трябва да се отговори на въпроса кой и как допусна да се стигне до сегашното й състояние; кой започна ремонта, открадна материалите и не го завърши. Хубаво е, че преди години се направи ремонт на фасадата по „Красива България“, но днес сградата отново се руши!“, споделиха участниците.

Кандидатът за кмет провокира участниците в срещата, като им постави задача. „Представете си, че сега влиза министър-председателя и носи куфарче, в което има 10 милиона лева, предназначени за ремонт на тази сграда. Трябва обаче да решите в рамките на половин час каква да бъде съдбата му, иначе губите парите“. Присъстващите направиха различни предложения – културен дом, художествена галерия, младежки дом, конферентен център. „Виждате ли колко е трудно да се вземе решение, което да удовлетворява всички, и то за една конкретна сграда! А колко много въпроси, свързани с общинските сгради, има за решаване. Това не трябва и не може да става без участието на всички заинтересовани групи граждани“, обобщи Дилян Млъзев.

„В града няма младежки клуб – преди години бяхме започнали подобна инициатива, но сградата бе продадена и така и не се намери решение за младите хора. Няма добро място за провеждане на семинари и конференции, а конгресният туризъм е една сериозна възможност. Местата за паркиране не достигат, няма тоалетни, а се борим за привличане на туристи. Общинският пазар бе преместен на мястото на лятното кино – това ли трябваше да се случи с него и попита ли някой хората дали са съгласни с едно такова решение?“ – риторично запита кандидата за кмет. „Едно от първите неща, които трябва да се направят от новата градска управа е разработването и приемането на общ устройствен план, като се отчете мнението на гражданите и бизнеса – само тогава, когато има яснота относно развитието на града като територия можем да реализираме големите инфраструктурни проекти, да очакваме, че ще дойдат сериозни инвеститори и ще се разкрият работни места“, завърши Дилян Млъзев.

Учителите припомниха, че в миналото в града е кипял активен културен живот, а художествената самодейност е била почти на професионално ниво. Те поставиха въпроси, свързани с музикалното възпитание и културата на младите хора, даваха идеи за организиране на културни прояви, за възстановяване на смесения хор и духовия оркестър към читалището. Дадени бяха предложения и за разкриване на специалности в средното училище, които да отговарят на потребностите на местния бизнес и да дават възможности за реализация.

Срещата завърши с наздравица за рожденика Дилян Млъзев и пожелания за успех в бъдещото му управление на града. „Сещайте се за нас и занапред, малко ни трябва – само внимание и уважение са достатъчни.“ бяха думите на доволните учители към кандидата за кмет на общината.

Публикувано в Новини. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *