Хората осъзнават необходимостта от промяна в управлението на Елена

Моето предимство е, че няма тепърва да се уча, идвам с управленския си и експертен опит, казва инж. Млъзев

– Излизате на тази кампания с мотото: “Да съживим Елена”. Откъде ще започнете със съживяването, г-н Млъзев?
– “Да съживим Елена” всъщност допълва мотото на ГЕРБ: “Градим България“, „Градим община Елена”. Но има и друго. „Да съживим Елена” дойде съвсем естествено, подсказано от хората, с които се срещам. Те споделят в прав текст, че общината трябва да се съживи и че виждат алтернативата на сегашното управление в мен и в хората, с които работя. Много са проблемите, но мисля, че в самото начало е важно да се намери начин общината да излезе от негативния имидж, който има в момента, а той е като на оня град от песента, в който „няма какво да се случи“. Или ако се случва, това в повечето случаи са някакви неща, с които влизаме в криминалните хроники. Смятам – и това се споделя от много хора, с които разговарям, – че е необходимо да направим една сериозна, достоверна и целенасочена кампания, с която да рекламираме достойнствата на нашия град. Да го представим като място, където може да се инвестира, където може да се почива, където се случват хубави неща, където гражданите имат думата при вземането на решения за своя град. Тази кампания трябва да бъде активна и атрактивна – в това отношение сме много изостанали. Много хора, с които контактувам, ми споделиха, че например официалният уебсайт на общината по-скоро отблъсква посетителите, отколкото да ги заинтригува. А това е визитната картичка, с която общината се представя пред активните хора в интернет, пред бизнеса…

– А Вие имате ли обратна връзка как се чувства бизнесът в община Елена?
– С голяма част от местните предприемачи сме в режим на активен диалог, поддържаме постоянни контакти, защото аз самият в момента съм един от тях. Виждам, че

В ЕЛЕНА БИЗНЕСЪТ ИЗПИТВА ТРУДНОСТИ, ЗАЩОТО НЕ СРЕЩА ДОСТАТЪЧНО РАЗБИРАНЕ ОТ СТРАНА НА ОБЩИНАТА ЗА СВОИТЕ ИНИЦИАТИВИ

Така че един от основните приоритети за нас ще бъде подкрепата за хората, които искат да развият малък бизнес, да могат да разчитат на местната власт. Разбира се, че ние няма да можем да им дадем финансовите средства, с които да стартират. Има обаче други инструменти и механизми, с които можем да им помогнем, да ги консултираме, да ги насочваме към правилните решения. Това, което смятаме да направим в тази посока, е в общинската администрация да има структура, която да се занимава с възможностите за развитие, с консултации в областта на малкия бизнес, в селското стопанство. Защото хората, особено младите и инициативните, трябва да знаят как да стигнат до възможностите, които има, и трябва да бъдат използвани. А в тази посока почти нищо не се прави, затова младите хора напускат Елена. Преди малко срещнах една млада жена, която познавам още от времето, когато работихме по проекта за гражданско участие със Съвета на Европа и норвежкото правителство. Тя със съжаление ми сподели, че е решила да напусне града, защото тук не вижда перспективи. Поредното младо семейство, което си тръгва от града. Разбирам ги донякъде, защото всичко в Елена е подчинено на статуквото и за да намериш реализация, трябва да си приближен на някои от властимащите.

– Казахте за бизнеса, за младите хора. Какъв обаче е социалният климат в общината и какво може да направи администрацията за подобряването му във Ваше лице, като кмет?
– Социалният климат е пряко свързан с бизнес климата…

– Затова Ви задавам и този въпрос…
– Трудно преживяват голяма част от хората, особено в по-малките населени места. Това, което Общината може да направи, вече го споменах – да създава благоприятна инвестиционна среда, да я рекламира, да предлага улеснения за частната инициатива. Защото един стартиращ бизнес може да отвори пет, десет работни места, а това са пет или десет семейства, които могат да намерят своето препитание. Има и още нещо важно, което хората трябва да знаят. Доказано е, че винаги след периоди на рецесия и криза следва мощен тласък в посока икономическо развитие. Така че тези предприемачи, които са подготвени, и тези общини, които успеят да ги привлекат, ще имат предимството през следващите години.

– А наясно ли сте с финансовото положение в общината и как ще управлявате една такава, сравнително малка, община по време на криза?
– Чувам, че през последните месеци общинското ръководство е поемало необезпечени финансови ангажименти. Разполагаме с частична информация и конкретни документи за това, но какъв е общият размер на неразплатените задължения, мога да кажа в първия ден, след като встъпя в длъжност. Как ще управляваме бюджета –

ХОРАТА, КОИТО ПОМНЯТ ПЪРВИЯ МИ МАНДАТ, ЩЕ ПОТВЪРДЯТ, ЧЕ ДЪРЖА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО МНОГО НА РАЗУМНОТО ИЗРАЗХОДВАНЕ НА ОБЩИНСКИТЕ СРЕДСТВА

Имам предвид най-вече местните приходи, които като цяло са ограничени, а от тях трябва да бъде осигуряван общинският дял при кандидатстване по финансиращи програми. И още нещо, което ще направим от самото начало – безкомпромисно ще търсим просрочените задължения, които общината има да събира от години.

– Наблюдавам внимателно изборната ситуация в Елена и за Вас мога да кажа две неща: безспорното Ви предимство е опитът, който имате, и като бивш кмет, и за последващата Ви работа с европроектите. Недостатъкът Ви обаче, заради който Ви атакуват и опонентите, е, че осем години Вие отсъствахте от общината. Какъв е коментарът Ви за тези два факта?
– Тези два факта са взаимно свързани. Опитът, който натрупах в областта на местното самоуправление и европейските програми, е свързан с това, че отсъствах от града. Освен това работата ми през тези години извън Елена ми даде възможност с по-различен и обективен поглед, от друг ъгъл, да видя проблемите в общината и възможните им решения.

БЛАГОДАРЕНИЕ НА ДЕЙНОСТТА МИ КАТО КОНСУЛТАНТ ПО РАЗЛИЧНИ ПРОЕКТИ С НЕПРАВИТЕЛСТВЕНИ ОРГАНИЗАЦИИ И ВИДЯНОТО В ДРУГИ БЪЛГАРСКИ И ЕВРОПЕЙСКИ ОБЩИНИ, ДНЕС ИМАМ МНОГО ПОВЕЧЕ ИДЕИ ЗА ЕЛЕНА

А и ако бях останал тук, не знам доколко бих имал възможност, доколко щеше да ми бъде позволено да работя за моите съграждани. Един пример – през миналата година кандидатствах за мястото на изпълнителен директор на Местната инициативна група. Този конкурс явно беше предварително решен, защото, въпреки очевидните ми предимства с владеене на чужд език, опит в областта на Програмата за развитие на селските райони (аз самият съм участвал в създаването на шест местни инициативни групи в страната), всички обявени критерии бяха загърбени и беше предпочетен за тази длъжност друг човек, „другар“ по партийна линия. Нищо лично срещу него – познавам го, уважавам го, но в конкретния случай безспорно предимствата бяха на моя страна.

– И като сте гледали отстрани, кои слабости на сегашния кмет най-много Ви бодат очите, които няма да допуснете?
– Няма да допусна местната власт да продължи да бъде дистанцирана от гражданите и от бизнеса. Няма да позволя само определени, тесни кръгове да имат достъп до информацията, с която общината разполага, както по отношение на европейските проекти, така и по отношение на публичните инвестиции в общината. В по-дългосрочен план – няма да допусна да влезем в коловоза на инерцията. Може би, от една страна, рутината е предимство, защото ежедневните задачи не струват много усилия, но от друга страна, тя убива ентусиазма, желанието за работа и новаторството. Винаги в началото на един мандат има период, в който се постигат много резултати, след това обаче има опасност да се влезе в приспивно монотонното ежедневие – това ще се постараем да избегнем в нашата работа.

– Как коментирате многото кандидат-кметове в Елена?
– От една страна, това се дължи на факта, че имаме два избора в едно – президентски и местни. Партиите, които издигат свои кандидати за президент, издигат и кандидат-кметове по общините с идеята, че те ще носят гласове за президентския вот. Това е едното обяснение, което важи за цялата страна. Другото, конкретно за Елена, е, че хората, в частност и кандидатите, осъзнават необходимостта от промяна в управлението. Мисля обаче, че не всички кандидати имат възможностите, с които ние разполагаме. Моето предимство пред тях са познанията и практиката, които имам. Няма да ми се налага тепърва да се уча, идвам с управленския си и експертен опит, както и с многобройните контакти в различни области.

– Да приемем, че печелите вота на 23 октомври. Живот и здраве, как си представяте община Елена четири години след тази дата?
– Общината като цяло – с обновена пътна мрежа и изградени водоснабдявания на населените места, защото на всички срещи по селата хората се оплакват от недостиг на питейна вода. Даже и на местата, където са правени някакви инвестиции, проблемите не са решени. Селата – живи, китни, с хора, избягали от големите градове, за да се заселят в нашия Балкан. Градът – с променен облик в резултат на няколко мащабни проекта, които трябва да се случат. Единият от тях е в областта на туристическата инфраструктура – да превърнем парк „Калето“ в място за разнообразни атракции за еленчани и гостите на града; да създадем допълнителни паркоместа; да изградим обществени тоалетни. Друг проект, насочен към подобряване на градската среда, трябва да реши проблема с междублоковите пространства в квартал „Север”, защото там живеят много хора, а инфраструктурата не е завършена още от построяването на тези жилища преди повече от 30 години. В момента има средства за такива проекти и те трябва да се използват. Но преди всичко

ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМЕ ОБЩ УСТРОЙСТВЕН ПЛАН НА ГРАДА, КОЙТО ДА ОТГОВОРИ НА МНОГО ВЪПРОСИ, КОИТО ВЪЛНУВАТ ЕЛЕНЧАНИ

– къде ще бъде общинският пазар и какво ще се случи с лятното кино; каква ще бъде съдбата на старото начално училище – има идеи за културен или конферентен център; къде да бъде младежкият клуб, който започнахме да създаваме преди години, но инициативата бе прекратена… и много други. Още нещо важно – без такъв устройствен план градът ни не може да привлече инвеститори, защото всеки от тях търси предвидимост, сигурност за вложените средства. Така че през следващите години имаме и огромно поле за работа, и идеи, и желание, и достатъчно възможности. А Елена има бъдеще!

Източник: в-к Борба

Публикувано в Без категория. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *