Среща с Бъдещето на град Елена

Елена да се превърне в атрактивна дестинация, която предлага съвременен туристически продукт и да стане притегателно място за младите хора – около това се обединиха младежи и кандидатът за кмет от ГЕРБ Дилян Млъзев на задушевната среща-разговор, която се проведе в събота вечер. На поканата откликнаха повече от 40 студенти, работещи млади еленчани и дванадесетокласници, както и младите кандидати за общински съветници Стоян Златев, Мартин Трухчев и Димитър Димитров. Специален гост бе и народният представител Христо Христов.

Кандидатът за кмет от ГЕРБ се представи накратко. „Имам добър бизнес, който се развива, сигурно се чудите защо отново се кандидатирам за кмет, се обърна към участниците в срещата той. Защото ми е мило за Елена, искам нашият край да се развива динамично, да сепревърне в успешна община. Приемам принципите на партия ГЕРБ, които отговарят на моите виждания и ценноти и се гордея с екипа от кандидатите за общински съветници. Сред тях няма случайни хора, всеки е успял в своята сфера.

На срещата младите хора изразиха недоволство от условията за живот и труд в Елена. „Завърнах се от Свищов, където завърших Стопанска академия, и в родния си град попаднах в „черна дупка”, призна млад човек от Елена. Нямаше работа, моите приятели също бяха безработни, част от тях бяха напуснали града. Изпаднах в депресия и не разбирах – имаме толкова красив град, който може да привлича туристи, да се развива, а няма бъдеще за младите. Въпреки всичко, младият еленчанин не изгубил надежда и подготвил проект по мярка „Млад фермер” по ПРСР, благодарение на който днес има стопанство с трайни овощни насаждения и вижда перспектива, но продължава да е критичен към състоянието на Общината. Нямаме редовен автобусен транспорт до Велико Търново, а повечето учим там, няма места за отдих и развлечения, липсва Младежки клуб, няма заетост за младежите, туристическия продукт не е на ниво – това бяха основните проблеми, които младите хора посочиха. От своя страна, Дилян Млъзев увери,че в управленската програма на ГЕРБ е залегнало развитие на съвременен туристически продукт. Защо не да се разшири дейността на Туристическия информационен център с повече работни места, където да работят млади хора? Те трябва да владеят езици, да познават отлично местните легенди и културно-историческото наследство в района, за да могат да водят гостите на града по екопътеки, местности, свързани с важни събития, културни обекти, маршрути. По този начин ще имат и допълнителни доходи.

Атрактивна реклама, модерен сайт на Общината, контакти с туроператори, изграждане на добра туристическа инфраструктура с паркинги, зелени зони, указателни табели, както и най-вече създаване на условия от страна на администрацията за местните хотелиери и бизнес, са част от мерките за съживяване на Елена. Народният представител Христов добави, че хижа „Чумерна” може да се развие като атрактивен туристически обект. Млъзев подчерта, че има намерение да създаде звено в администрацията от компетентни хора, които да разработват проекти по оперативните програми. „Европейските фондове дават много възможности, които не се използват пълноценно. Можем да благоустроим Елена и селата, и да повишим качеството на живот чрез кандидатстване по ПРСР, програма ЛИДЕР, „Регионално развитие”, „Развитие на човешките ресурси”, „Административен капацитет“ и др. Депутатът Христов го подкрепи като даде пример с двете съседни общини Лясковец и Стражица, сходни на Елена, които са спечелили десетки проекти и това се усеща чувствително от техните граждани. Христов, който е член на Комисията по земеделие и гори в парламента, подчерта, че в областта има три общини които могат да развиват екоземеделие и сред тях е Елена. „Имате шанс да кандидатствате по земеделските програми, парите по тази мярка все още стоят неусвоени и са 650 млн.лева, а в Европа изключително се търсят екологичните продукти“.

По отношение на остарелия автопарк, който създава опасност за живота на ученици,студенти и пенсионери, Млъзев каза, че ще се търси както актуализиране на транспортната схема, така и възможност общинската фирма да обнови автопарка си чрез закупуване на модерни и икономични микробуси. Той пое ангажимент за създаване на Младежки клуб в града и провокира присъстващите да предложат място за това. Предложенията бяха за сградата на бившата детска градина „Здравец”, старата поликлиника, Синдикалния дом, бившето начално училище. „За част от пустеещите обществени сгради в града има и други предложения – от пенсионираните учители, от туристическия бизнес, сподели още Млъзев. Например има много идеи за сградата на бившето начално училище – там да се изгради културен дом, картинна галерия, конферентен център и др. Христо Христов съобщи, че заедно с областният управител са действали в сградата да се настани Колеж по туризъм, но досегашният кмет Топалов не проявил инициатива. „Необходимо е изработването на нов Общ устройствен план след голямо обществено обсъждане“, посочи още Млъзев, и хората сами да решат какво да стане с всички тези сгради, къде да бъде ситуиран общинския пазар, дали да има лятно кино, което незаконно бе превърнато в пазар и др.

Младежите се оплакаха още, че нямат места за спортуване, че закритият басейн в училището не се ползва и др. По време на срещата младите хора попълниха анкетни карти с предложения към бъдещия кмет. Преобладаващо в анкетите си посочваха, че искат промяна. В контекста Дилян Млъзев използва цитат от „Мечо Пух”: „- Защо ли нещата трябва да се променят? – прошепна Прасчо. Пух помисли, помисли и каза: – Така има възможност да станат по-добри!…“ Това предизвика бурни аплодисменти сред младежите. Участниците в срещата написаха свои предложения и послания, които пуснаха в стъклена бутилка и които след като влезе в управлението, Млъзев ще отвори и ще вземе предвид. В заключение кандидатът за кмет призова младите хора да излязат на 23 октомври и да гласуват. „Гласуването е конституционно право, чест и привилегия, каза той. Не оставяйте някой друг да решава съдбата ви, освен вас самите. Бъдете активни и гласувайте за промяната още на първи тур на изборите!” Христов също ги призова да проявят разум и далновидност и на да попълнят номер 2 в бюлетините за кмет, общински съветници и президент, за да се превърне Елена в истинска европйска община, привлекателна за младите хора.

Публикувано в Новини. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *